Create your own banner at mybannermaker.com!

12 November 2013

Italiano de entree hAhAhA

Itali
Assalamualaikum dan salam bebahagia kepada semua pembacaku sekalian..Hari ni nita nak habaq mai kat semua org kampung, nita minat dan suka tengok iklan produk ni..

Sweet Recipe Baby Choux from Etude House....
Yummy

Awww so adorable right??
Ni nak bagitau la pasal nama dia ni, Sweet Recipe Baby Choux..google punya google, rupanya Choux ni adalah sejenis pastry yang berasal dari Italiano..ITALY!!

Pate Au Choux ... Ni nita nak ajar cara sebutannya ya..
Patty au shoe...hehehehe...dan nak tengok x mcmana gambar 'shoe' boleh dimakan ni?


Sebelum dibakar..drooling**

Macam comel jer, macam cantik jer!!
Alamak apakah sindrom yg melanda ni, tengok kosmetik pun mcm tengok makanan! hoho

Make up base (bukan untuk dimakan tau)
Baiklah..itu baru satu..nita nak kongsikan jugak makanan Itali dengan nama yang beberlit..eh bebelit lidah nak sebut..:


 1. Beurre blanc sebutannya (berg blang) - Bermaksud sos putih..Selalunya dimakan bersama ikan dan makanan laut



2. Gratins sebutannya (gratong) - Bermaksud 'parutan' - teknik dalam penyediaan makanan di mana makanan akan diselaputi keju parut atau serpihan roti di bahagian atas sebelum dibakar di dalam ketuhar


3. Moelleux Au Chocolat sebutannya (mui:luh au cokolat) - Yang bermaksud lembut dan gebu (soft and mellow). Kek coklat yang dimasak separa supaya ditengahnya masih kelihatan coklat masakan dan melimpah ruah apabila dipotong..awwww


4. Baguette sebutannya (bajet) - Roti murah..eh salah..roti panjang dari Perancis, tinggi kandungan gandum dan hanya pembuat roti dari Perancis ja terer buat roti ni hehe :)

Okelah, itulah sedikit sebanyak perkongsian pada malam ni..nita dah nak tido dah ni, itulah gaya penulis yang suka buat blog waktu malam2 camni haha..okeylah sapa2 teingin nak mengetahui lebih lanjut mengenai makanan Itali, silalah berkunjung ke http://www.italianfoodforever.com/ Bole ja tatap2 gambar..lalalala....ADIOSSSS..zzzz

No comments: