14 January 2013

Final Exam Nutritional Assessment Huhuhu...

Assalamualaikum readersku yang cantik dan hensem sekalian, di sini saya ingin menyatakan bahawa saya terlalu senang hati kerana ujian akhir semester telah tamat!!! dengan berakhirnya ujian Nutritional Assesement tadi, saya telah gilang gemilangnya makan mewah hari ini hehehe :) Alhamdulillah

Seperti biasa, saya akan menebarkan berita penting, iaitu......soalan2 untuk final exam Nutritional Assessment tahun 2013..Jadi antara soalannya adalah seperti berikut~


Question 1:
Differences between Nutritional survey and surveillance

Question 2:
 Explain the procedure to take measurement of
·         Tricep skinfold, body weight, stature, head circumference and waist circumference

Question 3:
Explain 5 types of screening tools to assess malnutrition amongst patient

Question 4:
Differentiate 24Hour Diet Recall and Food Frequency Questionnaires

Question 5:
Explain the process of multiple pass 24 Hour Diet recall

Question 6:
Explain types of probing techniques in Interviewing patient

Question 7:
How to conduct effective counseling for in patient

Question 8: Case study…….

Question 9:
5 types of recumbent technique to assess the height of patient

Question 10:
The preventive measure for ccardiovascular disease patient J


Jadi kepada adik2 di luar sana, ataupun sesiapa sahaja yang nak ambil ujian pada ahri esok, saya ucapkan gudluck! hehe..malam ni nak movie-thon lahhh..daaa~

11 January 2013

Final Exam: Soalan Microbiology, Immunology dan Health Psychology

Assalamualaikum readersku yang cun dan hensem sekalian..saya baru je habis paper microbiology setelah 3 hari berturut2 kami pelajar Nutrition and Dietetics Puncak Alam ni berperang dalam bilik peperiksaan..hmm..sedeh pun ada, happy pun ada, yalah..kalau tak dapat jawab mestilah sedeh kan?

Alhamdulillah, dalam kesibukan dan keletihan lepas ujian ni, saya tak lupa nak mengingat serba sedikit soalan, nanti bila adik2 juniro nak tahu apa soalan2 yang pernah keluar ujian, sekurang- kurangnya korang boleh meningkatkan ilmu di dada kan? hehe..ok scroll ke bawah untuk tahu soalan2 ujian Immunology, Health Psychology dan Microbiology....

Chayok chayok !!


Immunology

Question 1:
ü  Transplant complication
ü  Therapeutic uses of cytokines
ü  Functions of cytokine
Question 2:
ü  Complement classical pathway
ü  Clonal selection theory of antibody
Question 3:
ü  Function of B cells
ü  Autoimmune disease, Addison’s disease symptoms
ü  Therapeutic nutrition diet for diabetes Type 1 patient
Question 4:
ü  Draw and label the antibody structure
ü  Anaphylactic shock sign and symptoms


Health psychology (HPY501)

ü  Question 1: Weinstein Precaution Adoption Process
ü  Question 2: How to increase compliance through educational and behavioral strategies
ü  Question 3: Differentiate between emotion- focused coping and problem-focused coping
ü  Question 4: Compare and contrast anorexia nervosa and bulimia nervosa


Microbiology (NAD553)

Question 1:
ü  Explain irradiation and dry heat in controlling microbial growth (10 marks)
ü  Explain osmotic pressure and temperature for the growth of microbes (10 marks)
Question 2:
ü  Based from theory of spontaneous reaction, explain the test in laboratory to disapprove the theory (10 marks)
ü  Explain the relation of illness and microbial based from Koch’s Postulate (10 marks)
Question 3:
ü  Differentiate prokaryotes and eukrayotes ( 8 marks)
ü  What is complication of pathogenic bacteria Escherichia coli. (10 mark)
Question  4:
ü  Why is bacteria is resistant against antibiotic? (12 marks)
ü  Explain lytic cycle and lysogenic cycle in virus multiplication (20 marks)
Question 5:
ü  Explain the growth requirement for growth and requirements for bacteria Salmonella based from pH, temperature, water activity and also osmotic pressure. (20 marks)

 Okey, nampaknya tu aja yang dapat diberitahu, apa2 pun goodluck for ur upcoming papers okay!...chow cincau....ZZZZZZzzzzz :) 

04 January 2013

Final Exam: Paper 2nd Health Promotion HPY500

best hehehe....

HPY500 Health Promotion

Alhamdulillah selesai sudah perjuangan untuk ujian akhir semester untuk paper kedua saya. Kelas Health Promotion dan education HPY500 merupakan kertas yang paling saya gemar kerana pensyarah yang baik dan sangat komited dalam pengajaran. Lebih2 lagi Dr Ajau Danis, dia org Sarawak tau hehehe..
Ini adalah soalan2 yang saya ingat ketika menjawab tadi. Habis otot2 di bahagian jari jemari ‘cramp’ sebab menulis tanpa henti selama 3 jam. Untuk junior2 saya atau kursus2 lain yang ada mengambil subjek ini, jadi soalan2 di bawah bolehlah digunakan sebagai tips belajar. J

Semua soalan terdiri daripada bahagian A dan bahagian B ( A= 5 soalan, B= 6 soalan jawab 5)

Bahagian A
ü  Determinant of health
ü  Approaches in health promotion
ü  Definition of community mobilization
ü  Three evaluations in a model
ü  Definition of health needs assessment

Bahagian B
ü  Differences between Health Promotion, Health education and health prevention
ü  Stages in Diffussion of Innovation theory (obesity problem)
ü  Planning for Healthy diets amongst UiTM Puncak Alam students
ü  How to overcome the problem that neglecting health (suggest why?)
ü  The effectiveness of mass media in Health promotion and
ü  Community mobilization for Dengue outbreak (how to planning the program?)

Jadi, apa tunggu lagi, salin dan cari jawapannya tau, sebab kemungkinan soalan akhir akan berulang kembali. Bak kata Tomok Newboyz, “Sejarah mungkin berulanggg”..hahaha Salam Balah Tangah J

I ve got a strong heart!







Final Exam: Alamak paper killer lahh Pathology


Assalamualaikum readers ku yang cantik lagi hensem sekalian, hari ini adalah paper pertama saya, di mana saya sangat takut dan gugup. Nasib baik family especially mama, bestfriend saya and Mr boyfriend bagi semangat..huhu

Paper pertama merupakan Pathology atau kod kursus OPT450. Serius saya katakana, paper ini adalah yang paling killer sebabnya?

1.       Susah- banyak sangat medical term
2.       Lecturer terlalu tegas dengan markah- yalah, lecturer yang ajar medical takkanlah main2 dalam bab blajar ni, jawapan yang hampir betul pun dia tak terima tau!
3.       Buku tebal- macam spek saya jugak (^__^)
4.       Gambar dalam buku teks nak buat saya muntah- ok medical term nya org panggil nausea and vomiting

Antara soalan yang saya tak suka time paper tadi ialah:

Pathology ; Study of disease....
1.       Renal failure – sebab tak baca slides show and tak discuss dalam study group
2.       Disease – chapter mula2 sekali, senang tapi ambil ringan ja,sebab selalunya tak kuar soalan pun
3.       Reproductive system – yang male repro.system tak baca langsung (maluu!)

Antara soalan yang bagi tangan ni lincah menulis:
1.       Diabetes mellitus- ni dah hafal gila3 dah
2.       Anomalies of the eyes – senang jugak, albinism ngan glaucoma pun hafal gila3
3.       Malnutrition – dah dalam bidang saya kan, kalau tak dapat markah penuh tak tahu lah..hehe

Alhamdulillah, lepas paper tadi saya pun tengok sekeliling, jealous jugak tengok orang lain macam kondifent (confident) je dengan jawapan diorang..hmmm..apalah agaknya nasib saya nnti eh, carry mark pun rendah jew…oklah, nak luahkan tu ja, hadiahkan diri saya ngan nasik ayam (sikit je nasik ni, mak masak lagi sedap~)

Pathology uwarggghhhhh

02 January 2013

Kopie1 kopi Unggul buatan Bumiputera kini di UiTM Puncak


Assalamualaikum readers ku yang cantik dan hensem sekalian, saya lupa nak khabarkan yang baru- baru ni saya telah mengikuti latihan pembuatan kopi di Kopie 1 Puchong. Pengalaman 3 hari sebelum diri digelar Barista Trainee merupakan salah satu kenangan terindah sebelum tahun 2012 melabuhkan tirainya.

Kopie 1 merupakan perusahaan unggul bumiputera dan satu-satunya produk  yang berasaskan kopi dan setaraf seperti global seperti contoh Coffee Beans dan Starbucks. Rasanya tak jauh beza, dan harganyaa….? Sedikit murah dan berpatutan berbanding jenama CB dan SB.

Sepanjang tiga hari tersebut, saya telah belejar untuk membuat pelbagai hidangan kopi panas dan sejuk, dan semestinya orang yang tidak menggemari kopi seperti saya, minum secawan kopi akan menyebabkan ‘nausea’ dan ‘headache’. Kopi yang digunakan adalah bermutu, iaitu jenis Arabica yang diimport daripada tanah seberang. Sebungkus beratnya 100gm dan harus digunakan dalam masa 24 selesai sahaja biji kopi dihancurkan dalam ‘grinder’.

Coffee bean grinder Kopie 1
Kopi yang telah hancur menjadi serbuk kemudiannya akan diletakkan dalam ‘porta filter’ dalam 16 -18 gm. Porta Filter adalah sejenis alat yang akan digunakan bersama ‘expresso machine’. Khabarnya mesin ekspresso ini datangnya dari Bacelona (wow…) hehe….Mesin pembuat ekspresso ini akan mengekstrak kopi pekat dan 1 aun air kopi ini bersamaan dengan ‘1 shot of expresso’.

Contoh Porta filter di  Kopie 1
Contoh Expresso Machine yang ada di Kopie 1

Antara minuman pilihan di Kopie1:

Hot Perfection:
ü  Hot cappuccino
ü  Hot cappuccino Honey
ü  Hot Mocha
ü  Hot Chocolate
ü  Hot Caramel Capucciono
ü  Hot Kopie Latte
ü  Kopie o Kaw
ü  Espresso
ü  Hot Vanilla Latte
ü  Hot Hazelnut Latte
ü  Hot Cookies Latte

Naturally Fabulous:
ü  Ice caramel Latte
ü  Ice blended cappuccino
ü  Ice blended Mocha
ü  Ice Blended Chocolate
ü  Ice blended caramel
ü  Ice blended vanilla
ü  Ice blended Cookies

Cool Tempting:
ü  Ice Kopie o
ü  Ice Calypso
ü  Ice Kopie Latte
ü  Ice Calypso Honey
ü  Honey Ice Latte
ü  Ice Mocha
ü  Ice Chocolate

Kini cawangan Kopie 1 telah dibuka di Kafe Rafflesia Puncak Alam dan ia merupakan satu usahasama antara persatuan Keusahawanan Kolej Universiti Teknologi Mara dan juga pihak FAMA.  Terima kasih diucapkan kepada pihak Kopie 1 kerana sudi memberikan input kepada kami J

Barista baristaku....

Hot perfection hehehe....

My latte art...caramello

Antara kopie2 yang sempat dicopet hahaha

Barista tengah duduk dalam kelas buat kopie 1

Kenangan di Kopie 1, terima kasih Encik Najib dan Encik Muiz!!






CeriterA : Tahun 2013, Tahun lebih matang (^__^) Final Exam


Assalamualaikum pembacaku sekalian, sungguh tidak menyangkan yang kita akan dapat menginjak ke usia setahun lebih matang, dengan tibanya tahun 2013 ini. Rupa-rupanya sudah setahun saya telah menceburkan dalam arena blogging ini yang saya sertai pada hujung tahun 2011. Walaupun saya telah menceburi penulisan blog selama setahun, namun hasil karya saya tidaklah sebanyak penulis yang lain. Ini mungkin berikutan dengan jadual yang ketat sepanjang tempoh kuliah dan minat saya dalam menulis semakin pudar.

Belajar bersungguh-sungguh, mudahan kita berjaya ya!

Namun di kelewatan ini, saya berpendapat bahawa penulisan bukan sekadar ingin berkongsi ilmu, tetapi ia adalah suatu luahan hati penulis. Nampaknya kedatangan tahun 2013 memberi saya keazaman yang baru, mungkin saya boleh menggelarkan ia sebagai ‘Wishlish 2013’. Tetapi bagi saya, biarlah tahun ini tahun yang bermakna, iaitu saya dapat meningkatkan potensi diri kepada yang lebih baik

Memandangkan saya dah masuk semester 3, macam biasa, jikalau tibanya bulan Januari, sudah pasti pelajar Bachelor Degree students yang akan bertungkus lumus dalam peperiksaan akhir semester. Saya akan menghadapi 6 kertas pada semester ini.

3 Januari 13 – Pathology
4 Januari 13 – Health Promotion
9 Januari 13 – Immunology
10 January 13 – Health Psychology
11 January 13 – Microbiology
14 January 13 – Nutritional Assessment

Harapan saya, adalah saya dapat keputusan yang baik, dan takkan repeat mana-mana kertas di atas. Satu lagi, setiap kali exam, saya akan cuba nak ingat soalan2 yang telah keluar, tulis dalam blog dan InsyaAllah mungkin boleh membantu sesiapa yang  mengambil kursus dan kod yang sama seperti saya. Goodluck everyone..Chowwwww

I sexy and I know it~ lalala