Assalamualaikum pembacaku sekalian, pertamanya sekali nita nak ucapkan Salam aildiladha kepada semua umat Islam di Malaysia mahupun luar negara, pa macam raya ni? bnyak makan daging?? hehe..nita x sempat nak update banyak di blog sbab sibuk dengan tugasan..Pada AildilAdha yang lalu saya berkesempatan untuk beraya bersama org tersayang hehe..jadi sebagai pelajar pemakanan dan diet, jadi saya telah diberi tugasan untuk belajar mengenai makanan tradisi di Sarawak.jadi apa yg saya pilih ialah kelupis atau dalam bahasa tempatannya 'kalupis'.
Jadi tempat saya bertandang terletak di utara peta Sarawak iaitu di Kampung Ulu Merapok, Lawas Sarawak. perjalanan dari Kuala Lumpur ke Kota Kinabalu memakan masa 2 jam 15 minit dan kemudian saya dijemput oleh Mr Bby. Kemudian kami bersiar2 di Centrepoint dan Plaza Kota Kinabalu sebelum meneruskan perjalanan ke Lawas. Perjalanan kira2 3 jam 30 minit.
|
Lawas Sarawak terletak di bahagian paling utara dan berdekatan dengan negeri Sabah |
Kelupis: Makanan tradisi Kuih kelupis (which literally translates to 'glutinous rice rolls' in English)[1] is a traditional snack for the Bruneian Malay people in the country of Brunei[2] and in the states of Sabah and Sarawak in East Malaysia.[3][4] - Wikipedia -
Jadi cara2 nak masak kelupis ni..insyaAllah senang..sediakan beras pulut, santan kelapa, garam dan daun Irik (untuk membungkus)
|
Kelapa tua atau dalam bahasa tempatannya 'piasau', daun irik |
|
beras pulut |
|
Santan kelapa dididihkan atas api, kalau bahasa kat sini, kami bilang 'mendadih' |
|
Membungkus kelupis dan menjalin |
|
Mengukus kelupis sehingga masak |
|
Dihidangkan bersama kuah kacang dan kuih muih lain |
|
Boleh jugak dimakan bersama lauk pauk dan sambal mangga, alamak selera kampung gitu..nyumss.. |
Rasa: Macam nasi pulut jugak, masin2 sikit
Tekstur: Melekit, licin (sebab santan)
Keseluruhan: Memang best! I love my hometown traditional cuisine hehehe :) Jadi kawan2 yang di luar sana jangan lupa tau mencuba..tak tau nak cuba kat mana, haa jum datang ke Sarawak
No comments:
Post a Comment